Natuurlijk gebruiken we niet alleen beeldspraak, maar ook vele stijlfiguren in het leven. Een van je vrienden belt je op of je zin hebt om uit te gaan, waarop je antwoordt: 'dat lijkt me geen verkeerd plan!'. Hier gebruik je ongemerkt een stijlfiguur, namelijk een litotes om te zeggen dat het je een goed idee lijkt. Eenmaal in de stad, wanneer je naar een meisje fluit terwijl je vriend zegt dat ze er zeker niet slecht uitziet, maakt hij gebruik van een understatement. Niet slecht betekent hier dat er waarschijnlijk gewoon een bloedmooi wijf langs paradeerde, maar dat zeg je natuurlijk niet. Je merkt later die avond dat je vriend na een paar biertjes al ladderzat is en schreeuwt lachend naar hem dat 'weinig alcohol al teveel kan zijn'. Dit lijkt natuurlijk niet te kunnen, maar jawel, het is een paradox.
De eerste advertentie die ik heb gekozen is die van Greenpeace. Je ziet hier een plastic zak afgebeeld, die de vorm aanneemt van de ontploffing die een atoombom veroorzaakt. In deze advertentie wordt er duidelijk gebruik gemaakt van beeldspraak. Ze proberen door middel van een vergelijking een boodschap over te brengen. De boodschap die hierachter schuilt is denk ik dat wanneer je plastic of ander niet ecologisch afval zomaar in de natuur dumpt dit enorm schadelijke gevolgen zal hebben voor de natuur. Dit laat hij zien door een de schade/gevolg van een atoomboom uit te beelden met de plastic zak.
De volgende advertentie die mij aansprak was meteen de tweede, van de erg oud uitziende vrouw die een sigaret aansteekt met behulp van twee kaarsen die samen 42 maken, wat veel jonger is dan haar voorkomen doet vermoeden. Ook hier is weer gebruik gemaakt van beeldspraak, namelijk van een van-vergelijking. Het eerste wat namelijk bij mij opkwam, was 'je hebt de longen van een oud wijf'. Ik denk dus dat de maker met deze advertentie duidelijk probeerde te maken dat, wanneer je rookt, het z'n tol zal eisen op je lichaam, het slecht voor je is en dat je er eerder dood door zult gaan.
Daarna trok de advertentie van het kauwgom merk Fluogum mijn aandacht. Hier zie je een tandenborstel, maar met een kleine aanpassing. Er zitten geen borstelharen op, maar stukjes kauwgom. Deze advertentie maakt ook gebruik van beeldspraak. Ze proberen namelijk uit te beelden dat het gebruiken van de kauwgom hetzelfde effect zal hebben als het daadwerkelijk poetsen van je tanden met een echte tandenborstel. De boodschap van de maker is dus dat je net zo goed een stukje kauwgom kan pakken van dit merk, als dat je je tanden kan poetsen.
Typiste - Gerrit Achterberg: welke vormen van beeldspraak zijn er te vinden?
'Ik loop in haar geboorte': deze uitspraak is een personificatie van de stad, aangezien deze zelf niet echt geboren kan worden. De geboorte is iets menselijks/dierlijks.
'Schrijfmachine, kleine piano van mijn ziel: dit is een asyndetische vergelijking. De vergelijking bestaat tussen de schrijfmachine en het wat de piano van zijn ziel is. De piano van zijn ziel is hier het object, en de schrijfmachine is de werkelijkheid.
'Doffe perzikhuid': de uitspraak is een synesthesie, het is een combinatie van indrukken van verschillende zintuigen.
Hierna heb ik gekozen voor gedicht 3, Zie je ik hou van je van Herman Gorter, omdat deze mij veel meer aansprak.
Er is in dit gedicht duidelijk sprake van repetitio, namelijk het stuk 'ik hou van je ik hou van je'. Ook is er sprake van een antithese; Ik wou het allemaal zeggen - Maar ik kan het toch niet zeggen. Ook is er sprake van een enumeratie die als volgt gaat:
En je neus en je mond en je haar
En je ogen en je hals waar
Je kraagje zit en je oor
Met je haar er voor